Wydarzenia

POLSKA PREMIERA FILMU „TOST. HISTORIA CHŁOPIĘCEGO GŁODU” NA 3. KUCHNIA+ FOOD FILM FEST

23.10.2011


POLSKA PREMIERA FILMU „TOST. HISTORIA CHŁOPIĘCEGO GŁODU” NA 3. KUCHNIA+ FOOD FILM FEST


W niedzielę 23 października o godzinie 19:30 w ramach 3. Kuchnia+ Food Film Fest odbędzie się polska premiera filmu w reżyserii S.J. Clarkson „Tost. Historia chłopięcego głodu” z Heleną Bonham Carter i Freddie’m Highmore’em w rolach głównych. Premierowy pokaz odbędzie się równolegle w warszawskim kinie Kultura i poznańskiej Muzie.
Po pokazie w kinie Kultura odbędzie się spotkanie z głównym bohaterem filmu Nigelem Slaterem. Podczas dyskusji widzowie będą mogli dowiedzieć się o pracach nad filmem, poglądach dziennikarza na temat kuchni, a także osobiście zadać mu pytanie.

Prezentowany na tegorocznym Berlinale film jest ekranizacją bestsellerowej autobiografii o tym samym tytule autorstwa brytyjskiego dziennikarza, pisarza i gwiazdy kulinariów Nigela Slatera – gościa specjalnego 3. Kuchnia+ Food Film Fest. Brytyjczyk jest autorem dziesięciu książek kulinarnych, w tym m.in. „Appetite” i „The Kitchen Diaries” oraz wielu artykułów o tematyce żywieniowej. Przez 18 lat pisał felietony do popularnego tygodnika „The Observer”. Widzowie Kuchni+ znają go z programów „Proste dania Nigela Slatera” oraz „Smak mojego życia”.
Fabuła opowiada o latach młodości dziennikarza i wyjaśnia jego wielkie zamiłowanie do gotowania. W filmie widzowie mogą zobaczyć odtwórczynię roli macochy Nigela Helenę Bonham Carter, dwukrotnie nominowaną do Oscara i nagrody Emmy oraz sześciokrotnie nominowaną do Złotego Globu laureatkę BAFTY. Największy rozgłos przyniosły Bonham Carter takie filmy, jak: „Jak zostać królem”, „Miłość i śmierć w Wenecji” oraz seria o Harrym Potterze. Na ekranie towarzyszy jej popularny i zdolny aktor młodego pokolenia Freddie Highmore - filmowy Nigel Slater. Highmore znany jest szerokiej publiczności przede wszystkim z udziału w produkcjach: „Charlie i fabryka czekolady”, „Kroniki Spiderwick” i „Dobry rok”

Natomiast po seansie i spotkaniu z bohaterem filmu organizatorzy zapraszają na uroczystą Filmową Kolację, zamykającą 3. Kuchnia+ Food Film Fest. W towarzystwie gości specjalnych, w tym Nigela Slatera, będzie można skosztować potraw przygotowanych przez wybitnych szefów kuchni znanych z anteny Kuchni+. Kolację w warszawskim Skwerze przygotuje bohater serii „Jakubiak w sezonie” Tomasz Jakubiak, a w poznańskiej restauracji Toga Adam Chrząstowski, gospodarz programu „Adam w sieci: patenty i triki”. Bilety na Filmową Kolację w cenie 112 zł (pokaz filmu wliczony w cenę) można nabyć w kasach kina Kultura w Warszawie oraz w kinie Muza w Poznaniu, a także na portalu eBilet.pl.
Z kolei w środę 19 października, dwa dni przed rozpoczęciem 3. Kuchnia+ Food Film Fest, będzie miała premierę także wydana nakładem wydawnictwa Carta Blanca książka Nigela Slatera „Tost. Historia chłopięcego głodu”, na podstawie której został nakręcony film. Z tej okazji w piątek 21 października o godzinie 16:00 w Empiku przy ulicy Marszałkowskiej 116/122 w Warszawie autor będzie podpisywał swoje książki.

O FILMIE:
Tost. Historia chłopięcego głodu
(Toast. The Story of a Boy’s Hunger)

komediodramat, 96’
prod. Wlk. Brytania (Ruby Films and Television Limited), 2010
reż. S.J. Clarkson

Nawet zwykły tost z masłem może być najsmaczniejszym obiadem, gdy jest podany z miłością. Choć trudno w to uwierzyć, to właśnie tak prosty posiłek ukształtował gust cenionego brytyjskiego kucharza i krytyka kulinarnego Nigela Slatera.
Dziewięcioletni Nigel Slater ma wielkie kulinarne aspiracje, natomiast popisowym daniem jego matki jest właśnie… tost z masłem. Jednak na jego miłość i przywiązanie do mamy nie ma wpływu fakt, że w najmniejszym stopniu nie posiada ona talentu kulinarnego i nie dzieli pasji syna. Gdy kobieta umiera na astmę, Nigel zostaje sam z szorstkim, mającym trudności w wyrażaniu uczuć ojcem. Jednak najgorsze ma jeszcze nadejść. Niebawem w ich domu pojawia się sprzątaczka Joan Potter, której celem jest, jak słusznie obawia się Nigel, zostanie nową Panią Slater. Nigel i jego macocha od początku nie darzą się sympatią. W przeciwieństwie do matki Nigela nowa wybranka ojca jest znakomitą kucharką, a jak wiadomo - droga do serca mężczyzny prowadzi przez żołądek, dlatego między chłopakiem i panią Potter rozpoczyna się kulinarna rywalizacja o względy ojca. Film „Tost. Historia chłopięcego głodu” to nakręcona z rozmachem ekranizacja bestsellerowej autobiografii Nigela Slatera, brytyjskiego pisarza, kucharza, prezentera telewizyjnego i dziennikarza kulinarnego, który przez 18 lat pisał felietony do „The Observer”. Nigel Slater od najmłodszych lat interesował się gotowaniem. Pracę jako kucharz rozpoczął w wieku 17 lat w londyńskim hotelu Savoy. Film opowiada o poznawaniu nowych smaków, a także o wyborach, które podejmował w swoim życiu popularny krytyk kulinarny. Jest to słodko-gorzka opowieść o miłości autora do jedzenia, jego dzieciństwie oraz skomplikowanych stosunkach rodzinnych. Jak mówi sam pisarz: „Jest to najbardziej intymny pamiętnik, jaki kiedykolwiek napisano o jedzeniu”. W ekranizacji biografii widzowie zobaczą m.in. Helenę Bonham Carter, która wcieliła się w rolę macochy autora oraz Freddiego Highmore’a, znanego m.in. z takich filmów jak „Charlie i fabryka czekolady” (2005), „Dobry rok” (2006), który zagrał młodego Slatera. Film był prezentowany na tegorocznym Berlinale.
 

loading...