Wydarzenia

Zostań ekspertem kulinarnym! Smakoszu przybywaj!

07-31.10.2011
Zostań ekspertem kulinarnym! Smakoszu przybywaj!
 
7 października br. rusza unikatowy edukacyjny program kulinarny „Zostań ekspertem kulinarnym. Zasmakuj w Oboźnej 9”. Dzięki nowej propozycji smakosze będą uczyć się opisywać smaki, recenzować dania, zdobywać umiejętność profesjonalnej degustacji dań i alkoholu oraz uczestniczyć w kursach nauk kulinarnych i gotowania. Program realizują wspólnie trzy restauracje mieszczące się pod adresem Oboźna 9: Klimaty Kulinarne Czyli Chilli, Babooshka oraz C.K. Oboźnia, które stworzyły różnorodną, ale jednocześnie kompensującą się ofertę restauracyjną dla miłośników dobrego smaku. Zaprzyjaźnione restauracje podążając za aktualnymi trendami będą integrować warszawiaków wokół zagłębia kulinarnego, którym od niedawna został budynek położony tuż obok Teatru Polskiego, blisko Starówki i Uniwersytetu Warszawskiego, jeden z najpiękniejszych zakątków stolicy. Mając do dyspozycji zróżnicowaną ofertę gastronomiczną, stawiają. na dobrą kuchnię, edukację i rozrywkę kulinarną dla firm i rodzin.

Początkiem programu kulinarnego jest konkurs „Zostań ekspertem kulinarnym. Zasmakuj w Oboźnej 9”, którego zwycięzcy będą uczestniczyć w kursach gotowania w szkole Kurta Schellera oraz wezmą udział w warsztatach opisywania smaku prowadzonych przez dziennikarkę kulinarną Monikę Kucię. Konkurs wygrają smakosze, którzy do końca października w najciekawszy sposób zrecenzują dania degustacyjne z wybranej przez siebie restauracji.Start konkursu w piątkowy wieczór 7 października o godz. 19. Przez cały wieczór będzie można przechodzić z jednego lokalu do drugiego i próbować, recenzować najlepsze dania – w tym menu degustacyjnego w cenie 39 zł składającego się z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. Atrakcje wieczoru to m.in. prezentacja i degustacja ostrych papryczek w Klimatach Kulinarnych Czyli Chilli, pokaz lepienia pielmieni w Babooshce (chętni będą mogli przystąpić do lepienia) oraz degustacja komentowana różnych win z winnicy Hager Matthias w C.K. Oboźni. Wszelkie informacje będą dostępne na Fanpage-u lub na stronie internetowej poszczególnych restauracji www.restauracjeobozna9.pl.

W planach są kolejne wydarzenia – w listopadzie Gęś i dynia nie tylko na św. Marcina, a w grudniu prezentacje świątecznych specjałów narodowych połączone z warsztatami kulinarnymi. Odbywać się będą także tematyczne spotkania jednoczące ludzi (także sobie obcych) wokół stołu i wspólnych półmisków, kolacje Chybił/Trafił z losowanym menu oraz warsztaty z etykiety kulinarnej.

W ramach programu Oboźna 9 będą także odbywały się m.in. pokazy kulinarne, degustacje win, , zabawy dla dzieci w stylu rosyjskim, włoskim i austriackim oraz gra miejska Oboźna i okolice. Nagrody w konkursach to szkolenia, kursy kulinarne i spotkania z ekspertami kulinarnymi, których właściciele restauracji zaprosili do współpracy.
„Zachęcam do próbowania różnorodnych kuchni w ramach projektu Oboźna 9 – to niepowtarzalna okazja, by w jednym miejscu kosztować tak odmiennych dań. Oboźna 9 to przestrzeń, w której zostaną zaspokojone różnorodne kulinarne zachcianki i gusty, a także miejsce, gdzie można nauczyć się, jak ze znajomością rzeczy kosztować i oceniać jedzenie i wino. A przy okazji świetnie się bawić”
Monika Kucia, dziennikarka kulinarna

„W ramach współpracy z Oboźną 9 będę zapraszał odwiedzających restauracje biorące udział w programie do swojej Akademii Gotowania na specjalne szkolenia z zakresu kuchni narodowych – to ważne, by działać wspólnie w ramach programów edukacyjnych krzewiących rzetelną wiedzę kulinarną”
Kurt Scheller, Kurt Scheller’s Academy
 
***
Konkurs „Zasmakuj w Oboźnej 9”.

Jak opiszesz smak polędwiczki szpikowanej czosnkiem i chili? Z czym porównasz chinaki? Jak opowiesz o panierce na Wiener Schnitzel? Co myślisz o strukturze syrniczków , ostrości ciasta czekoladowego zchilli, kwasowości jabłek w starowiedeńskim strudlu?
Opisz swoje doznania i wygraj nagrody, dzięki którym rozwiniesz swój kunszt kulinarny i pogłębisz wiedzę z zakresu profesjonalnej degustacji.
Przystępujący do konkursu będą opisywać menu degustacyjne z jednej (lub wszystkich – dla chętnych) restauracji biorących udział w programie. Zestaw w cenie 39 zł jest dostępny w godzinach funkcjonowania restauracji przez cały październik. Pierwszą Nagrodą w konkursie są warsztaty gotowania dań kuchni włoskiej, austriackiej i rosyjskiej w Akademii Gotowania Kurta Schellera. Drugą nagrodą są warsztaty pisania recenzji kulinarnych połączone z panelem degustacyjnym prowadzone przez Monikę Kucię, wieloletnią recenzentkę kulinarną dziennika „Rzeczpospolita” i gazety „Życie Warszawy” oraz portalu kulinarnik.pl.
Nagrody otrzyma w sumie 6 osób – po dwie opisujące poszczególne restauracje.
 

Menu degustacyjne – 39 zł każde

Zestaw degustacyjny Klimaty Kulinarne Czyli Chilli

sałatka z gorącą gruszką, orzechami i niebieskim sosem pleśniowym
polędwiczka szpikowana czosnkiem i chilli, ziemniak z grilla z boczkiem, warzywa grillowane
chilli ciasto czekoladowe
+ degustacja wina czerwonego
 
Zestaw degustacyjny Babooshka

tartinki z czerwonym kawiorem, roladki z wędzonym łososiem i pielmieni
chinaki - baranina duszona z warzywami)
syrniczki z polewą owocową (placuszki twarogowe)
+ degustacja wina musującego oraz wódki
 
Zestaw degustacyjny C.K.Oboźnia

sałatka ziemniaczana
Wiener Schnitzel z jajem sadzonym i cytryną.
starowiedeński Strudel
+ degustacja austriackiego białego wytrawnego wina z winnicy Hager Matthias Gruner Veltliner.
 

 
loading...