Smakoszu przybywaj!
Właśnie ruszył unikatowy program kulinarny, dzięki któremu warszawiacy poznają nowy wymiar smaku, zdobędą umiejętności profesjonalnej degustacji i będą mieli szansę podszkolić się w trudnej sztuce kulinarnej.
„Zachęcam do próbowania różnorodnych kuchni w ramach projektu Oboźna 9 – to niepowtarzalna okazja, by w jednym miejscu kosztować tak odmiennych dań. Oboźna 9 to przestrzeń, w której zostaną zaspokojone różnorodne kulinarne zachcianki i gusty, a także miejsce, gdzie można nauczyć się, jak ze znajomością rzeczy kosztować i oceniać jedzenie i wino. A przy okazji świetnie się bawić”
Monika Kucia, dziennikarka kulinarna
„W ramach współpracy z Oboźną 9 będę zapraszał odwiedzających restauracje biorące udział w programie do swojej Akademii Gotowania na specjalne szkolenia z zakresu kuchni narodowych – to ważne, by działać wspólnie w ramach programów edukacyjnych krzewiących rzetelną wiedzę kulinarną”
Kurt Scheller, Kurt Scheller’s Academy
Program realizują wspólnie restauracje mieszczące się w budynku Oboźna 9: Klimaty Kulinarne czyli chilli, Babooshka oraz C.K. Oboźnia.
Początkiem naszego programu kulinarnego jest konkurs „Zasmakuj w Oboźnej 9”. W planach są kolejne wydarzenia – m.in. prezentacje kuchni i specjałów narodowych, zabawy dla dzieci w stylu rosyjskim, włoskim i austriackim oraz gra miejska Oboźna i okolice.
***
Konkurs „Zasmakuj w Oboźnej 9”.
Wolisz polędwiczki szpikowane czosnkiem i chili, chinaki czy Wiener Schnitzel z jajem sadzonym i cytryną? Bardziej smakują Ci syrniczki , ciasto czekoladowe zchilli czy starowiedeński strudel ?Opisz swoje doznania i wygraj nagrody, dzięki którym rozwiniesz swój kunszt kulinarny i pogłębisz wiedzę z zakresu profesjonalnej degustacji.
Zasady konkursu:
Aby wziąć udział w zabawie, trzeba do końca października zamówić menu degustacyjne w trzech restauracjach biorących udział w programie (dowodem są pieczątki zebrane na ulotce). Menu degustacyjne w cenie 39 zł jest dostępne w godzinach funkcjonowania restauracji. Składa się z trzech dań stanowiących chlubę każdego z miejsc.
Po odbyciu trzech wizyt należy zamieścić recenzję najlepszego Państwa zdaniem zestawu na fan page’u Oboźna 9 na Facebook’u . W robieniu notatek do recenzji może pomóc przygotowana specjalnie Karta degustacyjna. Szczegółowy regulamin konkursu na stronie internetowej WWW.obozna9.pl.
Pierwszą Nagrodą w konkursie są warsztaty gotowania dań kuchni włoskiej, austriackiej i rosyjskiej w Akademii Gotowania Kurta Schellera. Drugą nagrodą są warsztaty pisania recenzji kulinarnych połączone z panelem degustacyjnym prowadzone przez Monikę Kucię, wieloletnią recenzentkę kulinarną dziennika „Rzeczpospolita” i gazety „Życie Warszawy” oraz portalu kulinarnik.pl. Nagrody otrzyma w sumie 6 osób – po dwie opisujące poszczególne restauracje.
Uwaga, do odbioru nagrody upoważnia ulotka z trzema pieczątkami z każdej restauracji.
Konkurs trwa do końca października.
Menu degustacyjne – 39 zł każde
Zestaw degustacyjny Klimaty Kulinarne czyli chilli
sałatka z gorącą gruszką, orzechami i niebieskim sosem pleśniowym
polędwiczka szpikowana czosnkiem i chilli, ziemniak z grilla z boczkiem, warzywa grillowane
chilli ciasto czekoladowe
+ degustacja wina czerwonego
Atrakcją podczas wieczoru będzie prezentacja i degustacja ostrych papryczek. Każdy może sprawdzić swoją wytrzymałość na ból!
Zestaw degustacyjny Babooshka
tartinki z czerwonym kawiorem, roladki z wędzonym łososiem i pielmieni
chinaki - baranina duszona z warzywami)
syrniczki z polewą owocową (placuszki twarogowe)
+ degustacja wina musującego oraz wódki
Atrakcją podczas wieczoru będzie pokaz lepienia pielmieni. Chętni będą mogli przystąpić do lepienia.
Zestaw degustacyjny C.K.Oboźnia
sałatka ziemniaczana
Wiener Schnitzel z jajem sadzonym i cytryną.
starowiedeński Strudel
+ degustacja austriackiego białego wytrawnego wina z winnicy Hager Matthias Gruner Veltliner.
Atrakcją podczas wieczoru będzie degustacja komentowana różnych win z winnicy Hager Matthias.
Oboźna 9 to Klimaty Kulinarne czyli chilli, Babooshka i C.K. Oboźnia
Klimaty Kulinarne czyli chilli
W Klimatach Kulinarnych Czyli Chilli spróbujecie Państwo lekkiego menu pełnego kolorowych sałat, ryb oraz delikatnych mięs. Specjalnością są dania z gorącej patelni lub talerza: stek w sosie musztardowo-miodowych oraz łosoś z prażonymi jabłkami i cebulką.
W karcie są również potrawy kuchni polskiej: tatara z piklami, śledzia w oleju z cebulką, tradycyjne pierogi z różnymi farszami oraz pachnące placki ziemniaczane. Oferowane dania są idealne tak na pożywny biznesowy lunch, jak i rodzinny obiad w niedzielne popołudnie, a umiarkowane ceny to specjalność restauracji.
W kuchni używane są tylko naturalne składniki i przypraw, a warzywa to obowiązkowy dodatek do wszystkich dań.
Dzieci są tu ulubionymi gośćmi, czeka na nich specjalne menu. Przygotowywane są dla nich dania specjalnie na życzenie, można tu przyjść także na pokazy gotowania, zorganizować urodziny, a nawet wspólnie posadzić kwiatki.
W ogródku, w miłej atmosferze można spróbować nietuzinkowych europejskich win: włoskich, hiszpańskich oraz z Ameryki Południowej.
Atrakcję stanowią również piwa, tak polskie niepasteryzowane, jak również z innych zakątków Europy środkowo-wschodniej m.in. Ukrainy.
Klimaty Kulinarne, ul. Oboźna 9 lok. 105, tel. 022 211 34 84, , www.klimatykulinarne.pl, czynne: pon. -pt. w godz. 11 -22, sob. w godz. 12 -22, można płacić kartą
Babooshka
W stylowej starej rosyjskiej chacie serwowane są tradycyjne dania kuchni rosyjskiej, takie jak barszcz czerwony „ukraiński” klasyczną rybną zupę „Ucha”, manty, bliny z rozmaitym dodatkami, Chinaki i wiele innych dań klasycznej kuchni rosyjskiej. Specjalnością są pielmieni sybirskie, małe pierożki na jeden kęs z surowym mięsem w środku - powinny być naprawdę nieduże, żeby nie trzeba ich było dzielić widelcem, bo mięsne soki mają wyciekać nam w ustach, a nie na talerz. Robi je ręcznie specjalnie zatrudniona do tego osoba. Podawane są oczywiście ze śmietaną, lekko skąpane w rosole. Są też pielmieni jakuckie z rybą i moskiewskie z wołowiną.
Tu można skosztować, jak smakuje prawdziwy kwas chlebowy z beczki, napój żurawionowy „Mors”, lemoniada, której smak przypomina stare czasy.
W ofercie jest wyśmienite ukraińskie piwo Obolon o różnych smakach. Na miłośników mocniejszych trunków czeka klasyczną ukraińską wódkę Nemiroff.
Organizowane są tutaj również różnego rodzaju imprezy zamknięte takie jak urodziny, spotkania biznesowe, prezentacje itd. Na takie imprezy przygotowywane jest specjalne menu, odpowiadające życzeniom klienta. Na imprezach zamkniętych używany może być kazan – żeliwne naczynie w kształcie michy sprowadzone z Uzbekistanu. Można w nim przygotować np. przygotować płow (pilaw) z ryżu, z baraniną i z warzywami.
Wiele osób myli matrioszkę z babuszką, dlatego w Babooshce nie ma matrioszek. Babuszka to po prostu babcia, a nie zabawka. W Babooshce je się jak w rosyjskim domu, stąd jej nazwa.
Babooshka, ul. Oboźna 9, lok. 102, tel. 022 406 33 66, czynne codziennie w godz. 10 – 22; można płacić kartą;
C.K. Oboźnia
C.K. Oboźnia Wine Lounge jest integralną częścią sklepu z winami. Firma zajmuje się importem wina z Austrii ,ponieważ właśnie w nich dostrzega olbrzymi potencjał i bogactwo doznań. Importowane wina pochodzą z małych rodzinnych winnic i posiadają austriackie BIO Certyfikaty. Dodatkowo w stałej sprzedaży są wina z Nowego i Starego Świata.
C.K. Oboźnia to idealne miejsce na lunch biznesowy, kameralne spotkanie, wykwintną kolację a przede wszystkim doskonały skład wina.
To jedno z nielicznych miejsce w Warszawie gdzie można spróbować doskonałego Wiener Schnitzla - 100% sznycla wiedeńskiego, a także zamówić pieczoną gęś Św. Marcina. Słynne są wśród wielu warszawiaków nasze desery: gateau uu chocolate, czyli pieczone na zamówienie ciastko z gorącą czekoladą oraz równie oryginalny Starowiedeński Strudel.
Już od 9 rano można tu przyjść na Najlepsze Śniadania w Europie i Oryginalną Wiedeńską Kawę Julius Meinl, a w każdy piątek od godz. 19 na degustacje wybranych win.
C.K. Oboźnia, ul. Oboźna 9, róg Sewerynów, Tel. 022 826 83 17, 0601 965 367; czynne od poniedziałku do piątku od godz. 8.30 do ostatniego gościa, w sob. i niedziele od godz. 10 do ostatniego gościa; można płacić kartą