Obżarstwo u Babooshki czyli rosyjskie ostatki w Polsce.
Restauracje Babooshka zapraszają na Maslenicę - trwające tydzień święto rosyjskich ostatków, które w tym roku będzie obchodzone od 20 do 28 lutego. Jest to czas „objeduchy” i rozpusty kulinarnej, który u Babooshki będzie wyjątkowo świąteczny, radosny i dostatni. Babooshka przewidziała dla swoich gości specjalną ofertą kulinarną i konkursy. Śmiałek, który bez pomocy współbiesiadników zje co najmniej 12 maślanych blińczyków z nadzieniem, nie płaci za swoją porcję.
Jak opowiada Victor Plitko właściciel sieci Babooshka jest to prawosławny czas przygotowań do Wielkiego Postu. Święto Maslenicy pokrywa się z polskimi ostatkami, jednak trwa dłużej, bo cały tydzień. Celem tej uroczystości jest pojednanie z bliźnimi i wzajemne wybaczenie sobie krzywd. Podczas Maslenicy odbywają się także liczne koncerty, festyny, kiermasze i wszyscy objadają się pysznymi rosyjskimi blinami. Tradycyjną potrawą na Maslenicę czyli „Serowy tydzień” są właśniebliny z przeróżnym bezmięsnym nadzieniem, które symbolizowały oczyszczenie przed nadchodzącym Wielkim Postem. Tradycyjne obrzędy łączą się w tym czasie ze zwyczajami kulinarnymi, które w rosyjskich restauracjach Babooshka będę obchodzone wyjątkowo świątecznie i dostatnio.
W czasie tygodnia obżarstwa od 20 do 28 lutego w Babooshce dwa wyjątkowe konkursy:
1. Po pierwsze gość, który bez pomocy współbiesiadników zje co najmniej 12 maślanych blińczyków z nadzieniem, nie płaci za swój rachunek.
2. Po drugie wszyscy, którzy prześlą na adres prawidłowe odpowiedzi na poniższe pytania, otrzymają hasło upoważniające do otrzymania w Babooshce darmowej porcji przepysznych blińczyków:
- Co wspólnego mają bliny ze słońcem?
- Z jakim nadzieniem można podawać bliny?
- Czy odwiedziłeś już Babooshkę, jeśli tak to krótko opisz danie, które Ci przyrządziła.
Babooshka czeka na odpowiedzi do 28 lutego br.
O Maslenicy…
Każdy dzień tygodnia Maslenicywiąże się z innymi obrzędami i tradycjami:
- Poniedziałek to powitanie Maslenicy, kiedy śpiewane są wesołe piosenki i przyrządzane naleśniki,
- Wtorek to czas gier, zabaw, organizowania kuligów i bitew na śnieżki. W tym czasie młodzi szukają przyszłych małżonków, gdyż po Wielkim Poście nadchodzi czas wesel,
- Środa to czas, kiedy zięciowie odwiedzają swoje teściowe i objadają się blinami.
- Czwartek to najbardziej rozrywkowy dzień festiwalu, w czasie którego odbywają się dyskoteki, zawody i parady, podczas których noszona jest marzanna.
- Piątek to wieczór, kiedy zięciowie ugaszczają swoje teściowe częstując je blinami oczywiście. Piątek to bardzo rodzinny dzień.
- Sobota – tego dnia przyszła panna młoda zaprasza do siebie rodzinę pana młodego i obdarowuje ją prezentami .
- Niedziela – to czas przebaczania win, tak aby każdy mógł rozpocząć Wielki Post z czystym sercem. Topiona jest marzanna -symbol zimy, aby nadchodzące plony były obfite.
O Babooshce…
Babooshka to sieć bistro serwujących prawdziwie rosyjską kuchnię, której istotą są tradycyjne i proste zupy, dania mączne, mięsne, kaszе, różnorodne wypieki... Inspiracją dla restauracji była tęsknota właściciela za smakami z rodzinnego domu: pielmieni, blinami i solianką podawanymi z ukraińskimi alkoholami: piwem Obołoń i wódką Nemiroff.
Babooshka to również miejsce, gdzie tradycja kulinarna łączy się z rosyjską kulturą i historią opowiadaną z sukcesem od sześciu lat Warszawiakom. Trzy restauracje sieci znajdują się w Warszawie na ulicy Oboźnej, Kruczej i Grójeckiej.
Rustykalna stylizacja restauracji sprzyja dobrej zabawie oraz biesiadnemu klimatowi. Większość pracowników i wszyscy kucharze pochodzą ze Wschodu, są to Rosjanie lub Ukraińcy, którzy proponują gościom swoje smaki z dzieciństwa.