Kalendarium ważniejszych wydarzeń podczas akcji „Najlepsza gęsina na św. Marcina” 2011
Warsztaty dla profesjonalistów:
Warszawa, 8 listopada, godz. 9.00, Akademia Kurta Schellera, ul. Międzynarodowa 68
Bydgoszcz, 4 listopada, godz. 11.00, Akademia Kulinarna Sadkiewicz&Szukaj, ul. Startowa 2
Sopot, 15 listopada, godz. 17.00, restauracja Bulaj, Mamuszki 22
Przysiek, 7 listopada, godz. 16.00, restauracja Daglezja, Przysiek pod Toruniem
Najlepszymi promotorami idei powrotu gęsiny na polskie stoły są profesjonaliści – szefowie kuchni i właściciele restauracji. Planując szkolenia, a właściwie warsztaty dla kucharzy, chcemy zwrócić uwagę na wiele różnych możliwości podejścia do obecności gęsiny w menu restauracji. Dzięki zainteresowaniu tym tematem kucharzy i restauratorów zyskujemy nie tylko większą świadomość wśród środowiska gastronomicznego, ale także nowych promotorów naszej idei, zwiększamy liczbę restauracji, które włączą się do akcji „Czas na gęsinę”.
Podstawowym założeniem naszych warsztatów będzie zderzenie dwóch filozofii kulinarnych: kuchni tradycyjnej oraz kuchni molekularnej, czyli awangardowego podejścia do gotowania, polegającego na świadomym wykorzystywaniu w procesie przygotowania potraw reakcji chemicznych i fizycznych, dzięki którym osiągnąć można niepowtarzalny smak gotowej potrawy.
Szkolenia dla pasjonatów kuchni:
Warszawa, 7 listopada, godz. 19.00, restauracja „Piąta ćwiartka”, Arkady Kubickiego, Zamek Królewski
Przysiek, 3 listopada, godz. 18.00, restauracja Daglezja, Przysiek pod Toruniem
Wiele osób lubi gotować. Popularnością cieszą się programy kulinarne, gotowanie staje się hobby i jednocześnie sposobem na odreagowywanie stresów. Gotują kobiety i mężczyźni. Celebryci kreują modę na gotowanie. I jest to dobra i pożyteczna moda. Nasza oferta, skierowana do pasjonatów kuchni, ma rozprzestrzeniać ideę przywracania właściwego miejsca gęsinie w polskiej kuchni, na rodzinnym stole.Każda przeszkolona osoba, która przekona się, że przyrządzanie gęsiny nie jest trudne i nie przekracza możliwości kogoś, kto od czasu do czasu para się gotowaniem lub robi tą dużo częściej z pasją, będzie ambasadorem gęsiny i jednocześnie ambasadorem województwa kujawsko-pomorskiego jako promotora przywracania tradycji rodzinnego biesiadowania przy gęsinie.
Kulinarna Akcja Bezpośrednia:Warszawa, 5 listopada, godz. 12.00, restauracja „Piąta ćwiartka”, Arkady Kubickiego, Zamek Królewski
Kulinarna Akcja Bezpośrednia to pomysł Slow Food Varsavia na promocję interesujących inicjatyw kulinarnych, gastronomicznych trendów wartych wsparcia. Kilka razy w roku zaprasza się dziennikarzy i krytyków gastronomicznych, członków Slow Food, miłośników zdrowej kuchni, przedstawicieli środowisk opiniotwórczych, aby zaprezentować konkretny temat (dotąd odbyły się akcje poświęcone polskim serom, rybom w kuchni, nalewkom itp.).Kulinarna Akcja Bezpośrednia odbędzie się pod tytułem „Co ma piernik do gęsiny?”. Bohaterem tej akcji będzie gęsina. Tytuł jest nieprzypadkowy. Artur Moroz, autor nowego przepisu „rolada z gęsi z piernikiem toruńskim”, który promujemy w akcji, będzie prezentował nie tylko gęsinę, ale i ideę wykorzystywania produktów regionalnych i tradycyjnych do kreowania nowych przepisów.
Czas na gęsinę: 11 listopada – 15 grudnia, restauracje w całej Polsce, które zgłoszą się do akcji
„Czas na gęsinę” to przedsięwzięcie, które ma doprowadzić do powstania swoistej mapy restauracji i punktów gastronomicznych w Polsce, serwujących gęsinę co najmniej w okresie trwania naszej akcji.Restauracje i punkty gastronomiczne, zachęcone przez nas materiałami reklamowymi (naklejki, podstawki pod kubki, wkładki do menu) oraz naszą promocją wszystkich lokali, które zgłoszą chęć serwowania gęsiny co najmniej przez okres trwania naszej akcji, będą jej ambasadorami w województwie kujawsko-pomorskim i w całej Polsce. Nie chcemy, jak to było dotąd, stawiać jakichkolwiek barier czy kazać wnosić opłaty za udział w akcji lub reglamentować liczbę restauracji, które obejmiemy naszą promocją – ograniczać nas będzie tylko czas zgłoszenia się restauracji oraz możliwości finansowe, a szacujemy, że jesteśmy w stanie obsłużyć promocyjnymi materiałami nawet ponad 100 restauracji.
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jako organizator tej akcji, propaguje powrót do polskiej tradycji spożywania gęsiny i jednocześnie promuje swój region jako centrum produkcji najlepszych jakościowo gęsi w Polsce. Każda z restauracji sama musi zadbać o jakość potraw z gęsiny, jej recenzentami będą po prostu klienci.Płaszczyzną kontaktu między konsumentami a restauracjami, forum konsumentów oraz recenzentów będzie strona internetowa www.czasnagesine.pl, która została przez nas zarejestrowana. Dodatkowym bonusem dla restauracji, które wezmą udział w naszej akcji, będą darmowe vouchery na kolację gęsinową o wartości 100 zł każdy, które będą rozlosowywane w czasie różnych wydarzeń promujących akcję.
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny11-13 listopada, Przysiek pod Toruniem
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny będzie kulminacyjnym punktem naszej akcji promocyjnej. Główna siła promocji całej akcji, zarówno na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, jak i poza jego granicami, skoncentrować się powinna na promocji tego wydarzenia. Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny będzie największym podczas całej akcji wydarzeniem masowym, nie tylko promocyjnym i kulinarnym, ale również – wielkim kiermaszem, podczas którego będzie można kupić świeże i mrożone gęsi, produkty z gęsiny oraz inne produkty regionalne, tradycyjne i przyjazne dla zdrowia.Centralnym punktem Festiwalu będzie wielka Gęsia Karczma, czyli hala namiotowa na 750 miejsc, z ławami i stołami, gdzie serwowane będą dania z gęsiny po umiarkowanej cenie. W hali namiotowej postawiona zostanie również scena, na której prezentować się będą zespoły grające muzykę na żywo, oraz podłoga do tańca.
Uroczysty Obiad wydany przez Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego z okazji Narodowego Święta Niepodległości 11 listopada, godz. 14.00, restauracja „Daglezja”, Przysiek pod Toruniem
Przywracanie tradycji spożywania gęsiny w Narodowe Święto Niepodległości, które przypada w dzień św. Marcina, przybiera w województwie kujawsko-pomorskim konkretną formę: Marszałek Województwa zaprasza kombatantów na uroczysty obiad z okazji Narodowego Święta Niepodległości, podczas którego serwowane są potrawy z gęsiny. W tym roku będą to: rolada z gęsi z piernikiem toruńskim, gęś z gąskami (grzybami), żur kujawski na gęsinie z półgęskiem oraz pieczona gęś z sosem z powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły.
Tradycyjna gęsina przygotowana przez Koła Gospodyń Wiejskich, serwowana w 4 weekendy w restauracji „Daglezja” w Przysieku pod Toruniem 19-20 listopada
27-28 listopada, 3-4 grudnia, 11-12 grudnia
Koła Gospodyń Wiejskich dawały w poprzednich latach mocne wsparcie promocji gęsiny i województwa kujawsko-pomorskiego. Proste i smaczne potrawy przyrządzane przez KGW według przepisów przekazywanych w sposób tradycyjny stanowiły atrakcję kulinarną festynów.W tym roku pragniemy podnieść tradycje kulinarne KGW do rangi oferty restauracyjnej. W cztery weekendy (dwa w listopadzie i dwa w grudniu) restauracja hotelu „Daglezja” będzie zapraszać poszczególne Koła Gospodyń Wiejskich do zaprezentowania swoich potraw z gęsiny. Potrawy pojawią się w okolicznościowym menu, będzie je można zamawiać jak wszystkie inne dania z karty. Goście restauracji, zamawiający potrawy z gęsiny, przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich, zostaną obsłużeni przez kelnerów. Przedstawicielki KGW, które w danym dniu będą prezentować swoje potrawy, będą oczywiście mile widzianymi gośćmi i jednocześnie najlepszymi promotorkami swojej kuchni. Dodatkowo mogą prezentować i sprzedawać wyroby swego rzemiosła, przedstawić program artystyczny itp.
fot. Daniel Pach
informacje dzięki uprzejmości Moniki Kuci, odpowiedzialnej za kontakt z mediami, której serdecznie dziękuję
Szczegóły związane z akcją oraz aktualności znaleźć można będzie na stronie:www.czasnagesine.pl