Codziennie coś jemy i codziennie wydajemy osądy na temat tego, co właśnie zjedliśmy na różne sposoby: poprzez wyraz twarzy, odgłosy podczas konsumpcji, uwagi werbalne oraz coraz częściej, piszemy o naszych doświadczeniach na blogach, stronach poświęconych kulinariom, na facebooku, gdzie się da. Nie zawsze jednak wiemy, CO pisać. Albo czujemy w środku, ale nie wiadomo, JAK opisać te uczucia. To tak, jak się w kimś zakochać i czuć się przy tej osobie cudownie, ale kompletnie nie wiedzieć, jak wypowiedzieć te obezwładniające uczucia. Beznadzieja, co?
Dlatego trzy restauracje przy Oboźnej 9 w Warszawie: Klimaty Kulinarne Czyli Chilli, Babooshka i C.K. Oboźnia, znajdujące się obok Teatru Polskiego, wychodzą naprzeciw tej coraz silniejszej potrzebie Warszawiaków wyrażenia opinii na temat doświadczeń kulinarnych, zapraszając do wzięcia udziału w jedynym w swoim rodzaju edukacyjnym programie kulinarnym Oboźna 9 rozpoczynającym się konkursem pod nazwą “Zostań ekspertem kulinarnym. Zasmakuj w Oboźnej 9.”
Program ten pozwala trzem bardzo odrębnym restauracjom na stworzenie oferty, która zainteresuje miłośników dobrej, ciekawej i zdrowej kuchni. A przede wszystkim da możliwość 'foodziarzom' rozwijać swoje umiejętności kulinarne, pisarskie, pozwoli też zgłębiać wiedzę na tematy kulinarne poprzez uczestnictwo w kursach i innych wydarzeniach kulinarnych. W tym programie kulinarnym można liczyć na nowe doznania, poznanie nowych pasjonatów jedzenia, ale także ekspertów kulinarnych, uczestnictwo w kolacjach Chybił/Trafił z losowanym menu.... Na tym nie koniec!
Przejdźmy do konkretów.
Na początek konkurs „Zostań ekspertem kulinarnym. Zasmakuj w Oboźnej 9”, w którym może uczestniczyć każdy, kto lubi jeść. Przede wszystkim jeść, a później pisać. Od dzisiaj, czyli od 7 października 2011 do końca miesiąca, Klimaty Kulinarne Czyli Chilli, Babooshka i C.K. Oboźnia mają w swojej ofercie menu degustacyjne /podane na końcu artykułu/, każde w cenie 39 zł, zawierające trzy pozycje: przystawkę, danie główne i deser. W cenie jest degustacja alkoholu w każdej z restauracji /szczegóły można znaleźć na www.restauracjeobozna9.pl/.
Zasady konkursu:
-
- odwiedź jedną z trzech restauracji, a najlepiej wszystkie trzy po kolei. Zamów menu degustacyjne, delektuj się nim, rozkoszuj się smakiem dań inspirowanych kuchnią polską lub włoską w Klimatach Kulinarnych Czyli Chilli, wschodnimi smakołykami z Rosji i byłych republik radzieckich w Babooshce i imponującym śniadaniem i deserem prosto z Wiednia.
-
- napisz o menu, które miałeś okazję spróbować, na karcie degustacyjnej dostępnej w restauracjach lub na fanpagu Oboźnej 9 w formie komentarza lub notatki
Nagrody:
-
- Pierwsza Nagroda - wygraj warsztaty gotowania dań kuchni włoskiej, austriackiej i rosyjskiej w Akademii Gotowania Kurta Schellera
-
- Druga Nagroda - wygraj warsztaty pisania recenzji kulinarnych połączonych z panelem degustacyjnym prowadzone przez Monikę Kucię, pisarkę i dziennikarkę kulinarną, która pracowała dla „Rzeczpospolitej” i „Życia Warszawy” oraz portalu kulinarnik .pl, prowadzącą blog Smaki Miasta
-
Każda restauracja przydzieli jedną Pierwszą Nagrodę i Drugą Nagrodę, czyli możesz się znaleźć wśród szóstki zwycięzców już wkrótce. Wyniki 2 listopoda 2011.
A dzisiaj, w dniu inaugurującym ten arcyciekawy i niespotykany w polskiej gastronomii program edukacyjny, restauracja Babooshka zaprasza na pokaz lepienia pielmieni (chętni będą mogli przystąpić do lepienia), Klimaty Kulinarne Czyli Chilli zapraszają na prezentację i degustację ostrych papryczek, a C.K. Oboźnia proponuje degustację komentowaną różnych win z winnicy Hager Matthias.
Dorota Minta, psycholożka specjalizująca się z zakresie zarządzania zasobami ludzkimi, która została zaproszona do współpracy przy projekcie restauracji przy Oboźnej 9, zauważa pewną prawidłowość na mapie gastronomicznej Warszawy. Pani Minta mówi, że ponieważ temu miastu brak środka, ludzie tworzą sobie centra swojego życia społecznego w swoich dzielnicach, a nie w centrum miasta. Powstaje coraz więcej lokali gastronomicznych, do których chodzą 'lokalsi' na odległych od centrum osiedlach. Tym samym zaspokajają potrzeby nie tylko fizjologiczne, ale też te społeczne. To, co pani Minta podkreśla to fakt, że Polacy dojrzewają jako społeczeństwo i jesteśmy coraz bardziej otwarci na działanie wspólne (a ten projekt jest tego najlepszym przykładem). I na cieszenie się prostymi przyjemnościami, na przykład jedzeniem. Najbardziej jednak podoba mi się przepis pani Minty na udany lokal, na miejsce, do którego wracamy: “Jeżeli do [kameralnej restauracji] dołączymy nasze świadome traktowanie tego, co i jak jemy, zabawę związaną z odkrywaniem nowych smaków, czy tajemnic sztuki kulinarnej, to mamy przepis na miejsce, w którym chce się bywać”.
I to właśnie oferują Restauracje Oboźna 9, zapewniając podróż kulinarną przez Polskę, Austrię, Półwysep Apeniński po rozległe obszary Rosji, a jednocześnie gwarantują bardzo przyjazną, rodzinną atmosferę i możliwość odkrywania nowych smaków... Jak twierdzi pani Agnieszka Małkiewicz, współwłaścicielka restauracji Kulinarne Klimaty Czyli Chilli, restauratorom z Oboźnej 9 zależy na tym, żeby ludzie przychodzili do ich restauracji nie tylko po to, żeby zjeść, ale też żeby się spotkać, tak po prostu, bez nadęcia, i czuć się tam swobodnie. Pani Małkiewicz kontynuuje mówiąc: “W takiej właśnie przyjaznej atmosferze chcemy edukować gości, jak potrawy powinny być serwowane, degustowane, i ośmielać ich, żeby sięgali po nowości (…) Chcemy zapewnić Warszawiakom odrobinę zabawy kulinarnej.”
Z danych, które pani Małkiewicz podaje w swojej pracy „Marketingowa analiza rynku gastronomicznego” wynika, że Polacy są bardzo przywiązani do swoich przyzwyczajeń żywieniowych i nie chcą z nich rezygnować na korzyść nowości. Trudna sytuacja ekonomiczna, mała część budżetu domowego przeznaczonego na żywność wydawanego w restauracjach, nasze przyzwyczajenia... to wszystko nie sprzyja rozwojowi restauracji. Ale jestem pewna, że inicjatywa, jaką razem podjęły Restauracje Oboźna 9 na pewno zachęci wielu smakoszy do wybrania się do centrum, tuż przy Krakowskim Przedmieściu, i wzięcia udziału w programie kulinarno-edukacyjnym, przygotowanym we wpółpracy z panią Moniką Kucią. To ona właśnie twierdzi, że rosnąca rzesza smakoszy, którzy piszą o jedzeniu, potrzebuje języka, bazy smaków, punktów odniesienia w opisywaniu wrażeń kulinarnych. Wystarczy wziąć udział w konkursie, napisać recenzję, a można wygrać warsztaty z jedną z najbardziej znanych pisarek kulinarnych w mieście.
Niech słowa pani Kuci będą najlepszą zachętą do odwiedzenia Restauracji Oboźna 9: „Projekt Oboźna 9 – to niepowtarzalna okazja, by w jednym miejscu kosztować tak odmiennych dań. Oboźna 9 to przestrzeń, w której zostaną zaspokojone różnorodne kulinarne zachcianki i gusty, a także miejsce, gdzie można nauczyć się, jak ze znajomością rzeczy kosztować i oceniać jedzenie i wino. A przy okazji świetnie się bawić”
Magdalena Malinowska
Naczelna Kulinarno-Kulturalna
Menu degustacyjne – 39 zł każde
Zestaw degustacyjny Klimaty Kulinarne Czyli Chilli
-
sałatka z gorącą gruszką, orzechami i niebieskim sosem pleśniowym
-
polędwiczka szpikowana czosnkiem i chilli, ziemniak z grilla z boczkiem, warzywa grillowane
-
chilli ciasto czekoladowe
+ degustacja wina czerwonego
Zestaw degustacyjny Babooshka
-
tartinki z czerwonym kawiorem, roladki z wędzonym łososiem i pielmieni
-
chinaki - baranina duszona z warzywami)
-
syrniczki z polewą owocową (placuszki twarogowe)
+ degustacja wina musującego oraz wódki
Zestaw degustacyjny C.K.Oboźnia
-
sałatka ziemniaczana
-
Wiener Schnitzel z jajem sadzonym i cytryną.
-
starowiedeński Strudel
+ degustacja austriackiego białego wytrawnego wina z winnicy Hager Matthias Gruner Veltliner.
Dziękuję organizotorom "Zostań ekspertem kulinarnym. Zasmakuj w Oboźnej 9”, a szczególnie pani Monice Kuci, za udostępnienie materiałów i możliwość wykorzystania ich na pogodzinach.pl